Telefunken je Njemačka kompanija za proizvodnju profesionalne emisione opreme te radio i TV prijemnika, osnovana davne 1903.god u Berlinu - kao zajednički poduhvat dvije velike  kompanije: Braun-Siemens i AEG. Od prvih godina postojanja TELEFUNKEN je postao sinonim za njemačku inovativnost i kvalitet. Prvi veliki kupci TELEFUNKEN radio odašiljača bili su njemačka vojska i carska mornarica, još davne 1905. godine.
 
1928.god. ova velika firma je ušla u historiju predstavljajuči prvi televizijski sistem, a već 1936.god. TELEFUNKEN je prenosio uživo televizijski program sa olimpijskih igara u Berlinu, koristeći sopstveni izum - prvu elektronsku kameru na svijetu. Iste godine TELEFUNKEN je dizajnirao i patentirao PAL sistem za televiziju u boji, koji je i danas u upotrebi širom svijeta.
 
50-tih i 60-tih godina TELEFUNKEN je nastavio snažan uspon na polju elektronike i profesionalne opreme. Primjer uspjeha je vrhunsko TELEFUNKEN V-72S pojačalo u sastavu studijske miksete REDD-37 koju su koristili Beatlesi u velikom usponu njihove muzičke karijere, kao i činjenica da je do kraja 1969.god. TELEFUNKEN proizveo 2 miliona magnetofona i 10 miliona TV prijemnika. Iste godine, udružena pod jedinstvenim nazivom TELEFUNKEN-AEG, ova njemačka kompanija je zapošljavala 178.000 radnika i zauzimala jedno od vodečih mjesta na listi največih proizvođača eletronike. 
 
Sa svjetskom krizom 70-tih godina počinje i usporavanje rasta, a zatim i smanjivanje obima proizvodnje. Ipak, TELEFUNKEN je u godinama koje su slijedile ostao jedan od vodečih proizvođača na tržištu elektronike.
 
Od 2007.godine marka TELEFUNKEN i 20.000 patenata nalaze se u vlasništvu njemačkog holdinga TELEFUNKEN AG. Fraknfurt, kada započinje nova era u razvoju ove čuvene marke prisutne u 130 zemalja svijeta. Nova TELEFUNKEN alijansa osnovana je 2009.god. kao globalno partnerstvo nezavisnih kompanija koje se zalažu za inovacije i napredak, te su strogo fokusirane na pouzdanost proizvoda i zadovoljstvo kupaca. Predanosti kvaliteti, dizajnu i visokim standardima distribucije predstavljaju budućnost TELEFUNKEN marke koja se temelji na jakom nasljeđu iskazanom kroz novi slogan : TELEFUNKEN Forever! TELEFUNKEN Zauvijek!